Psikoteknik Değerlendirme nedir?
Kişilerin güvenli araç kullanmalarını sağlayan “zihinsel ve psikomotor yetenek düzeylerinin; kişilik, tutum ve muhakeme gibi özelliklerinin” bilgisayar destekli testler ile ölçümlendiği bir değerlendirme sistemidir.
Kişilerin güvenli araç kullanmalarını sağlayan “zihinsel ve psikomotor yetenek düzeylerinin; kişilik, tutum ve muhakeme gibi özelliklerinin” bilgisayar destekli testler ile ölçümlendiği bir değerlendirme sistemidir.
Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nin 34/e maddesine göre, kamuya açık karayolunda motorlu taşıtlarla ticari amaçla insan ve eşya (emtia) taşımacılığı yapan sürücüler;
“Şoförlük mesleği bakımından BEDENİ ve PSİKOTEKNİK açıdan sağlıklı olduklarını gösteren bir sağlık raporunu yetkili sağlık kuruluşlarından her 5 (beş) yılda bir almaları şarttır.”
Ek olarak; 2918 sayılı Karayolu Trafik Kanunu kapsamında belirlenmiş aşağıda yer alan ihlalleri gerçekleştiren Tüm Sürücüler Psikoteknik Değerlendirme Raporu almak zorundadır.
Aday Sürücüler: Kural ihlalleri sonucu aday sürücülüğü iptal edilen sürücüler
Kırmızı Işık İhlali: Aynı yıl içinde iki ve daha fazla kez Sürücü Belgesi alınan sürücüler
Drift ve Spin: Tehlikeli araç kullanmaktan (67/1) ehliyeti alınan sürücüler
Alkollü Araç Kullanımı: Son 5 yıl içinde üç ve üçten fazla ihlal eden sürücüler
Hız Sınırı: Son 1 yıl içinde 5 defa ihlal eden sürücüler
100 Ceza Puanı: Son 1 yıl içinde 2 defa 100 ceza puanını dolduran sürücüler
Diğer Durumlar: Ehliyet alımı öncesi sürücünün riskli bulunulması, ölümlü kazaya karışması
“30.12.2019 Tarihli Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan Genelgeye göre; 4925 Sayılı Karayolu Taşıma Kanunu’nun 26. Maddesinin (e) bendine istinaden İdari Para Cezası Uygulanır. 2020 yılı için uygulanacak idari para cezası 1.083 TL olarak belirlenmiştir.
Psikoteknik Değerlendirme Raporunu almak için 2 aşamalı bir süreçten geçmek gerekmektedir.
1- TEST SÜRECİ: Sağlık Bakanlığı’nca yetkilendirilmiş olan bir “Psikoteknik Değerlendirme Merkezinde” belirlenmiş olan Test Süreçlerine dahil olmak (Minimum 1 saat)
2- PSİKİYATRİ MUAYENE SÜRECİ: Test tarihini takip eden “45 gün içinde” bir Sağlık Kuruluşunda (Özel ya da Kamu) “Psikiyatri Muayene” yaptırmak (Minimum 15 dk)
Bu iki süreci başarı ile tamamlayan Sürücüler e-devlet üzerinden Raporlarına erişebilirler.
Ticari amaçla araç kullanan sürücüler Karayolu Taşıma Yönetmeliği’ne göre 5 yılda bir psikoteknik değerlendirme raporlarını yenilemek durumundadır. Kurumsal ya da bireysel talebe göre bu yenileme işlemi 2 yılda bir de yapılabilmektedir. Ceza sonrası psikoteknik değerlendirme uygulamasına tabii olan sürücüler için ise bir yenilenme durumu söz konusu değildir.